Snelle weetjes over Adobe

Adobe is een bedrijf die softwareprogramma’s maakt die voor grafische vormgevers erg belangrijk zijn. Wist je dat er 50 aparte programma’s bestaan van Adobe? Het is een enorm groot bedrijf met veel verschillende soorten producten die allemaal net iets anders kunnen. Daarom werkt Adobe het beste als je meerdere Adobe producten combineert in je workflow. De Amerikaanse multinationale onderneming heeft zijn hoofdkantoor in San José, California. Het is voor te stellen dat Adobe deel is van een ander bedrijf zoals Apple maar dat is niet zo. Adobe is zijn eigen bedrijf, opgericht in 1982. Het bedrijf is met name bekend van de programma’s After Effects, Acrobat, Illustrator, InDesign, Premiere en Photoshop. Adobe is tot een enorm bedrijf gegroeid en kent tientallen verschillende apps. Dit artikel gaat over de apps die voor grafische vormgevers essentieel en onmisbaar zijn.

Meest gebruikte huidige Adobe producten

Adobe Creative Cloud is een pakketdeal met After Effects, Acrobat, Illustrator, InDesign, Premiere en Photoshop. After Effects is bedoeld als videobewerkingsprogramma maar uitsluitend voor het maken van video effecten zoals lichtzwaarden, schaduwen, roken, enzovoort. Premiere Pro is het videobewerkingsprogramma van Adobe. Hiermee kan je video’s bewerken en opmaken. Dit programma is te vergelijken met een populair alternatief Vegas Pro, voorheen Sony Vegas. Illustrator, InDesign en Photoshop zijn allemaal desktoppublishing programma’s. De voornaamste verschillen tussen de drie zijn dat Illustrator bedoeld is voor het maken van logo’s en iconen en InDesign voor tekst georiënteerde werken zoals kranten en tijdschriften. Photoshop is vooral bedoeld voor de opmaak van beeldmateriaal zoals het bewerken van een foto tot een thumbnail. InDesign is vaak het eindprogramma waar de werken van Photoshop en Illustrator samengevoegd worden tot bijvoorbeeld een brochure. Tevens is Acrobat is een programma die PDF bestanden kan openen en bewerken.

Elements versie en betaalbaarheid van Adobe

Elk programma in Adobe Creative Cloud is te krijgen in een Elements versie. Dit is een vereenvoudigde versie speciaal voor consumenten. In tegenstelling tot de normale versie is het gebruiken van bijvoorbeeld Adobe Premiere Elements veel makkelijker. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar maar het is eerder te begrijpen. De grootste tegenslag als je Adobe wil gebruiken voor wat dan ook is dat het peperduur is. Er bestaat een proefversie voor vrijwel elke app van Adobe maar daarna moet je maandelijks een bedrag overmaken waardoor Adobe al snel niet meer rendabel is. Alleen bedrijven met een groot budget of professionele filmmakers kunnen veel winst halen uit de programma’s van Adobe. Daarentegen is er één alternatief voor de programma’s van Adobe namelijk Affinity. Affinity is voordeliger maar je moet hier alsnog voor betalen.