Signalen van overtollige consumptie

Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat je steeds maar door scrolt op je smartphone? Het is een verslavende bezigheid waar veel mensen van tegenwoordig mee kampen, dat continue scrollen op Google of sociale media platforms. Je bent namelijk naar iets op zoek als je scrolt en elke keer als je het vindt of weer iets nieuws en aantrekkelijks ziet dan krijg je een shotje dopamine. Maar het is steeds zo dat de berichten hele kleine beetjes vermaak en voldoening geven. Daarom blijven we maar door scrollen om aan de dagelijkse behoefte te komen. In dit artikel gaan we iets vertellen over de signalen en gevolgen van (te) veel consumptie van media.

Principiële zorgen

Allereerst moet je bewust zijn van je gebruikersintentie. Het kan zijn dat je scrolt om een stukje informatie te vinden. Vervolgens baat je er bij als je de partij achter de informatiebron kent. Het verspreiden van desinformatie is zowat een misdaad in de dag van vandaag. Het is één ding om iets zelf te lezen en geloven, een compleet ander iets om dit vervolgens te delen met anderen terwijl je nog de betrouwbaarheid van de bron in twijfel hoort te trekken. Het gebruik van media brengt mensen dichtbij en verkleint de wereld, op deze manier verhoogt het de kwaliteit van ons leven maar het heeft ook overduidelijke nadelige gevolgen. Ons brein is zowat ongevoelig gemaakt door overtollig gebruik van smartphones en computers. Iets simpels zoals het lezen van een boek wordt tegenwoordig amper gedaan vanwege de onmiddellijke bevrediging die technologie daarvoor in de plaats biedt. Het nieuws volgen is natuurlijk wel een positieve gewoonte. Hierdoor blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de wereld en geopolitieke verhoudingen. Maar na het nieuws ben je beter af als je aan de gang gaat met koken, tekenen, schrijven of sporten of een andere offline hobby.

Wat kan je daarvoor in de plaats doen

Met name sporten is een bezigheid die je op elke leeftijd kan doen, of het nu is om in topconditie te komen of om de media te ontsnappen, de waarde van sporten blijft. Het is waar dat de online wereld enorm veel mogelijkheden aanbiedt wat betreft werkzaamheden en contacten. Zo kan je op afstand producten bestellen die bij je deur afgeleverd worden. In het licht van het Coronavirus geeft dit nog wel meer voordelen dan nadelen. In sommige regeringen is persoonlijk contact opeens beperkt waardoor transacties onpersoonlijk zijn en minder vaak voorkomen. De economie krijgt het te verduren waardoor veel ondernemers in de problemen komen. Online bestellen geeft een buffer voor zakenmensen vanwege hun gesloten winkels in de detailhandel.