Met een statief leg je de mooiste momenten vast

Een statief is een bijbehoren voor een fototoestel. Een professionele fotograaf heeft veel profijt van een statief. Met name voor het nemen van groepsfoto’s is een statief een onmisbaar stuk uitrusting. Soms vormt er op een spontane manier een groep bijvoorbeeld in een gebergte of op een heuvel en dan is het erg handig om een gestabiliseerde foto te kunnen maken. In dit artikel gaan we wat verder in op het nut en gebruik van een camerastatief.

Voordelen van een statief gebruiken

Het maken van foto’s is voor sommigen een hobby, voor anderen is het hun werk. Voor diegenen met geavanceerde toestellen is het hebben van een statief een noodzaak. Professionele fotografen maken graag foto’s van grote evenementen zoals trouwerijen, etentjes of feestdagen. Het maken van een groepsfoto komt hier vaak aan de orde. Het eerste voordeel van het statief is natuurlijk dat je hiermee jezelf, de fotograaf, ook kan betrekken in de foto. Dankzij het statief wordt het toestel hoog gehouden waardoor het alsnog lijkt alsof een persoon het toestel vasthoudt. Maar in feite geeft het je de vrijheid om in de foto’s te springen door het instellen van een paar aftelsecondes voordat de foto genomen wordt, onder andere bij een familiefoto. Ten slotte is het duidelijk dat niet veel mensen van een scheve foto kunnen genieten. Misschien selfies op sociale media, dit is vrijwel de enige plek waar schuine foto’s geplaatst en leuk gevonden worden. Maar voor officiĆ«le gelegenheden wil niemand z’n hoofd moeten draaien om de foto goed recht te bekijken. Daarom gebruik je een statief, voor een foto die recht is als een waterpas. Sommige camera’s hebben namelijk een ingebouwde waterpas en vergemakkelijkt dit het recht houden van de horizon.

Maak mooie, gebalanceerde foto’s

Verder zorgt een statief ook voor een goede compositie en maakt handmatig scherpstellen eenvoudiger. Stilstaande objecten zijn natuurlijk het streven aangezien hiervoor het handmatig scherpstellen het beste werkt. Compositie heeft te maken met het goed in beeld brengen van alle elementen die je in de foto wil hebben. Zonder statief is dit soms lastig doordat je beweegt zodra je op de knop klikt met name bij close-ups en foto’s van ver weg. Kort gezegd: een statief verbetert de compositie van de afbeelding en zorgt ervoor dat je prachtige foto’s maakt terwijl naar verwachting datgeen wat je fotografeert minder interessant is. Lichtinval is hier ook van belang want zonder statief ben je geneigd om meer lichtinval op te nemen dan wanneer je een gestabiliseerde foto met statief neemt.