10 tips voor betere foto’s
Als beginnende fotograaf weet je soms waar je beginnen moet, maar soms weet je dit minder goed. Je maakt wel foto’s maar ze zijn wazig, hebben te veel lichtinval en zien er niet bepaald uit zoals je voor ogen had. Realiseer je dat er hele opleidingen zijn om als fotograaf af te studeren. In dit artikel gaan wat praktische fotografeertips nummeren zodat jij als newbie een goed beginpunt hebt.
- Maak je lens schoon
Als er enige vettigheid of vuil op je lens zit dan maak je minder mooie foto’s. Maak eerst je lens schoon met bijvoorbeeld het doekje waarmee je ook je bril schoonmaakt. Denk er dus ook aan om weer de dop op je lens te zetten zodra je klaar bent.
- Houd het simpel
Het klopt dat fotograferen met een fototoestel enorm technisch kan uitpakken. Dit is voor sommigen erg ontmoedigend doordat het meer kennis en ervaring vergt om de achterliggende techniek te snappen. Laat je niet overweldigen door de techniek. Als iets voor je werkt, dan werkt het.
- Lees het licht
Contrast is een enorm belangrijk aspect bij fotograferen. Bij te veel licht kan je niets zien, bij te weinig licht zie je ook niets. Positioneer jezelf en het onderwerp op de goede manier om optimaal gebruik te maken van lichtinval.
- Neem tijd om je omgeving je eigen te maken
Vlug een foto maken is bijna altijd slecht voor het eindresultaat. Neem tijd om rond te kijken want misschien is er een andere gunstigere positie die de compositie verbetert. Een overhaaste snapshot gaat meestal gelijk de prullenbak in.
- Fotografeer in de lengterichting
Voor een hoog monument, vaak een nationaal monument, is het verstandiger om je foto in verticale richting te nemen, ook wel portret modus genoemd. Je fotografeert zowel hetgeen wat de grond raakt als de top van het monument. Voor personen geldt dit ook; neem de voeten en het kapsel ook mee in de foto.
- Sta dichtbij je onderwerp
De details van het onderwerp zet je graag vast op je foto. Daarom moet je dichtbij je onderwerp staan om bijvoorbeeld sproeten te kunnen zien. Denk wel aan het scherpstellen van de foto en houdt dus wel enige afstand.
- Gebruik de flits buiten
Wanneer je binnen de flits aan hebt staan bestaat de kans dat de onderwerpen rode ogen krijgen in de foto, vermijd het gebruiken van de flits in gesloten ruimtes. Gebruik alleen de flits in de buitenlucht als je bijvoorbeeld te maken hebt met tegenlicht.
- Fotografeer wat je leuk en mooi vindt
Doordat je fotografeert wat je leuk en mooi vindt zal je eerder een succesvolle foto maken. Om een hoge kwaliteit te waarborgen zorg je ervoor dat je je passie voor fotografie dichtbij houdt. Laat je niet opdwingen door anderen en neem alleen de foto’s die jij wil maken.
- Blijf trainen, oefening baart kunst
Waar nodig, mogelijk en betaalbaar, volg een cursus om de verschillende camera functies en technieken te leren kennen. Blijf oefenen met fotograferen en vraag om een tweede mening. Word lid van een Facebook groep waarin je je ervaringen kan delen en waar je kan leren van anderen.
- Kijk je onderwerp in de ogen
Bij het fotograferen van een persoon leg je graag vast hoe het is om de persoon aan te kijken. Daarom moet je op dezelfde elevatie staan als de mensen die je fotografeert. Maak gebukt een foto van je huisdier of kind en de gezichtsuitdrukkingen komen beter naar voren.
Fotograferen is een vak apart en het vereist enige mate van geduld en toewijding. Een toestel kan technisch ingewikkeld zijn waardoor je gauw over het hoofd ziet waarom je fotografeert. Zolang je weet wat je doet en het weer uit kan leggen aan een ander. Het is een goede kennispijler als de ander de foto net zo kan maken als jij. Op deze manier leer je fotografie en voel je je meer op je gemak met je toestel in je handen en uiteindelijk maak je betere foto’s.